De allerbeste voeding?

We zijn vaak druk bezig met de details van de voeding die we in onze hond stoppen.

Zo druk, dat we soms vergeten te kijken naar andere dingen die invloed hebben op zowel de vertering als opname van de voeding.

Wat denk je van:

* Krijgt de hond genoeg beweging, geestelijke voldoening?

* Heeft de hond een gezond lijf, een goede darmflora?

* Krijgt de hond een goede vachtverzorging, en hygiëne?

* Bouwt de hond voldoende spieren op, beweegt hij wel goed?

Dit zijn vragen die ik vaak stel aan hondeneigenaren die bijna obsessief bezig zijn met de voeding van hun hond.

Begrijp me niet verkeerd, voeding is super belangrijk. We zijn letterlijk gemaakt van wat we eten, maar er spelen nog zo veel andere dingen mee die zwaar wegen in de gezondheid van de hond.

Om het te verduidelijken zal ik een van de voorbeelden hierboven uitleggen:

Beweging:

Een hond kan ernstige verstopping krijgen door te weinig beweging. Beweging zorgt voor een gezonde darmwerking. Zeker als een hond een vezelarme voeding krijgt (kvv zonder groente) kan dat problemen opleveren. Houd er rekening mee dat het merendeel van de honden in Nederland veel te weinig beweging krijgen. Het is natuurlijk per hond verschillend, maar drie keer per dag 10 minuten is toch echt te weinig….

Maar ook veel beweging heeft effect op de vertering. Honden die erg druk zijn, en hoog in hun energie zitten hebben vaak . Je ziet dan een normale drol in de ochtend, en in de loop van de dag steeds dunner wordende ontlasting. In dit soort gevallen kun je eens kijken of de hond niet nog drukker wordt van de voeding, of dat meer rust en regelmaat dit op kan lossen.

Soms is er ook een fysiek probleem waardoor de voeding niet goed verteerd wordt. Een bezoek aan een specialist, osteopathie, of fysiotherapie kan dan de oplossing zijn voor een probleem. En dan blijkt de kwaliteit van de voeding uiteindelijk niet de oorzaak te zijn.

Een probleem wordt dus niet altijd veroorzaakt door wat we er in stoppen, maar soms ook door hoe het lichaam er mee omgaat.....