De maand van het Gebit


Rond het onderhoud van het gebit van je hond is altijd al veel discussie in hondenland. Kauwen, tandenpoetsen en tandsteen .

Want geef je nou brok? Of vlees? Een dentastick, of een penslap? Is poetsen nou wel zo veel beter?

Om daar een antwoord op te geven is het belangrijk om je te verdiepen in wat tandbederf nou eigenlijk betekent bij een hond. Werkt dat wel hetzelfde als bij mensen?


In de bek van de hond langs de randen van het tandvlees en tanden, kan tandplak ontstaan. Tandplak is een laagje met levende en dode bacteriën, voedselresten water en enkele mineralen.

Blijft deze laag nou te lang zitten en wordt hij niet weggehaald door het kauwen of poetsen, dan kan deze ophoping van bacteriën het tandvlees aantasten, dan krijg je een ontsteking van het tandvlees.

Als de ontsteking zich uitbreidt naar diepere delen van de tanden en kiezen, dan kun je parodontitis krijgen. Hierbij kunnen tanden en kiezen los komen te zitten, en er zelfs uitvallen.

Onder invloed van stoffen in het speeksel kan tandplak veranderen in tandsteen. Tandsteen is op zichzelf niet gevaarlijk maar doordat tandsteen ruw is kunnen bacteriën zich hier beter nestelen. Met als resultaat een grotere kans op ontstekingen.

Tandsteen is niet meer te verwijderen door te poetsen en zal dus professioneel verwijderd moeten worden door de dierenarts.


Welke hond wel of juist geen aanleg heeft voor tandplak is afhankelijk van meerdere factoren. De unieke vorm van elke tand of kies speelt hier een belangrijke rol in. Dat is een van de redenen dat de ene hond meer tandplak krijgt dan de andere.

Bij mensen vormen “gaatjes” het grootste probleem, bij honden komen deze niet veel voor… Bij honden wordt de parodontitis zelf op een gegeven moment het probleem, waardoor kiezen en tanden er uit vallen of getrokken moeten worden.

Het is dus zaak om tandplak en tandsteen te voorkomen en zo snel mogelijk te verwijderen.

Dat kun je doen door te poetsen, met een tandenborstel en speciale hondentandpasta of met een gaasje om je vinger (voor de honden die geen tandenborstel accepteren). Dit is veruit de meest effectieve manier om tandplak en tandsteen tegen te gaan. Helaas doen nog steeds te weinig hondeneigenaren dit.

Veel makkelijker vinden we het als eigenaar om de hond iets te geven om op te kauwen. Een dentastick of een botje. Deze doen hun werk wel redelijk, maar enkel achter in de bek en ze bevatten vaak nogal veel ongewenste toevoegingen, of ze brengen het dieet uit balans.

Brok of vers? :


Zoals bijna altijd kleven er voor en nadelen aan het voeren van zowel brok als vers vlees. Bij het voeren van brok is het grote voordeel dat het kauwen van de brok de tanden en kiezen reinigt door het schuren langs de kiezen. Het nadeel is wel, dat vooral een geperste brok regelmatig blijft kleven aan de kiezen en dus zorgt voor een goede hechtingsplaats voor bacteriën. Brokken zijn dus zowel een oorzaak als een gedeeltelijke oplossing van tandplak.

Vers vlees blijft vrijwel niet plakken aan tanden en kiezen en laten het gebit dus schoner achter na de maaltijd. Jammer genoeg is Kvv gemalen, en de tanden kiezen worden niet schoon door het kauwen. Kvv veroorzaakt dus minder tandplak maar verwijdert het bijna niet. Dit is wel het geval bij Barf, waarbij ook botten en hele stukken vlees/pens worden gevoerd. Maar dit is een manier van voeren waar je jezelf eerst heel goed over moet inlezen voordat je hieraan begint.

We kunnen de conclusie trekken dat tandplak en tandsteen voor een groot gedeelte erfelijk bepaald zijn, maar dat je met poetsen het mooiste resultaat bereikt.

Krijgt je hond brokken? Dan is poetsen van een groter belang, dan wanneer hij vers vlees te eten krijgt.

Heb je geen zin in poetsen…. En heb je een hond met aanleg voor tandsteen? Dan is het vragen om problemen……

_____________________________________________________________________