Vers vlees en nog steeds klachten?

Histamine en voeding

Ik krijg in mijn praktijk veel honden met huidproblemen. Ontstekingen van oren, huid en anaalklieren komen regelmatig voorbij.

Veel van de eigenaren hebben voor hun gevoel alles al geprobeerd, van hypoallergene brok, tot Barf en KVV. Maar niets helpt. Deze honden worden met enige regelmaat behandeld met prednisolon om de jeuk of ontsteking weg te houden, maar de gevolgen op de lange termijn zijn vaak op z'n zachtst gezegt niet erg prettig.

Symptoombestrijding bij jeuk en ontsteking 

Hoe kan het toch dat vers vlees de oplossing blijkt te zijn voor veel problemen, maar dat er honden zijn die hier op de lange termijn toch niet van opknappen?

Het antwoord ligt in sommige gevallen juist waar je hem niet verwacht…..

In het geval van ontstekingen komen bepaalde stoffen vrij: Een van deze stoffen is histamine.

Histamine is een door het lichaam geproduceerde signaalstof, die door mestcellen afgescheiden wordt, waardoor de zgn. "allergische reactie" zichtbaar wordt. Oftewel een ontstekingsreactie. Zwelling, roodheid en soms jeuk of pijn.

Nu zien wij dit vaak als een allergische reactie, die getriggerd wordt door iets wat de hond gegeten of aangeraakt heeft. Een reactie op een eiwit in de voeding zoals gluten. Maar dit is lang niet altijd zo.

Histamine is een stof die ook in voeding voorkomt, in meer of mindere mate. Bijvoorbeeld in spinazie, bietjes en vlees. Als je hond gevoelig is voor histamine, en veel van deze producten binnenkrijgt kan het histamineniveau in het bloed zo hoog worden dat hij een allergische reactie gaat vertonen. Roodheid, jeuk en ontstekingen zijn dan het gevolg. Variërend van ontstekingen van darmen, anaalklieren, oren en huid, tot jeuk en kale plekken. Het effect is niet acuut en heeft meer iets weg van een “overlopende emmer”.

Vleessoorten die hoge concentraties histamine zijn o.a.:

-Varken (oren, neuzen etc. als snacks)

-Lamsvlees (he, werd die niet vroeger als hypoallergeen ingezet?)

-Wild (hert, duif)

-Vis In makreel haring, zalm en sardines zit het meeste.(zalmkoppen, en karkassen)


De hoeveelheid histamine neemt ook toe in de voeding naarmate het minder vers is. KVV of BARF dus laten "rijpen" zorgt voor hogere concentraties histamine in het voer. Om dit te voorkomen moet je dus niet al te grote hoeveelheden vlees ontdooien en in de koelkast bewaren.

Zo kan het zijn dat iemand die succesvol overgestapt is naar KVV of BARF, al een tijdje dit geeft en de hond is enorm opgeknapt, maar toch krijgt hij weer last van slechte ontlasting of jeuk. De oplossing is dan niet altijd het geven van meer bot( wat ik vaak voorbij zie komen bij dunne ontlasting) maar het bekijken van de algehele voeding.

Dit geld natuurlijk niet voor elke hond! Maar een hond die niet lekker reageert op BARF of KVV kan dus gewoon gevoelig zijn voor histamine. Een uitsluitingsdieet geeft hier dan ook niet de oplossing.

Als de oorzaak dus niet een bepaald eiwit is, dan is de oplossing dus ook niet een hypoallergeen dieet, of het toepassen van een uitsluitingsdieet!

Mijn advies zou zijn om in dit geval de hond (of kat) histaminearme diersoorten te gaan voeren zoals kip, ei-geel, kalkoen en zeer verse witvis. Soms kan dit in combinatie met een behandleing op maat door een osteopaat, of homeopatische behandeling voor een supersnel effect.

Wil je meer informatie, of heb je wat hulp nodig? Neem gerust contact op om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Let op: Het is van groot belang dat de hond eerst wordt gezien door een dierenarts om in te schatten of er niks ernstigs aan de hand is!