Antibiotica de oplossing bij jeuk?

 

Veel honden hebben last van jeuk, veel jeuk, vaak jeuk…… Verschrikkelijk naar voor de hond. En voor de eigenaar niet fijn om te zien.

Maar ja, wat doe je als er geen vlo te vinden is en de jeuk maar niet weggaat?
De meeste mensen gaan met deze vraag toch naar de dierenarts, waar nog steeds met enige regelmaat toch de antibiotica en de spuit tegen de jeuk ingezet worden. De jeuk verdwijnt dan inderdaad maar na een week of wat komt deze soms weer terug… En nu?

De kans is groot dat de hond nu in het hokje gestopt wordt van “De allergische hond” Soms wordt er getest op allergieën maar vaak vinden eigenaren dit toch wel erg prijzig en wordt er gekozen voor de weg van de minste weerstand: Een hypoallergeen voer. Af en aan sukkelen deze honden de rest van hun leven, en de klachten worden vaak met de jaren erger in plaats van beter.

Wisten jullie dat echt maar een paar procent van de honden in Nederland daadwerkelijk allergisch is voor een dierlijk eiwit of gluten? En dat de reden dat honden zo goed reageren op glutenvrije en hypoallergene voeding dus niet automatisch betekent dat ze allergisch zijn…. Er spelen vele factoren mee waardoor een hond jeuk kan hebben.


Op fora lees je vaak dat een hond met klachten glutenvrij of hypoallergeen zou moeten eten. Dit is bijzonder ingrijpend en beperkt een eigenaar voor de rest van het hondenleven zo enorm, dat het zeker de moeite loont om te kijken of een minder drastische oplossing ook voldoet. De oplossingen die er door zogeheten “experts” aangedragen worden zijn vaak kort door de bocht en zonder enige nuance.

Zonde dat het vaak zo gaat… vind ik, want het kan ook echt anders. Minder antibiotica, minder corticosteroïden, minder hypoallergeen voer, en vooral ook minder duur. Meer vrijheid voor hond en baas.

Door de hond en het voedingspatroon grondig te onderzoeken en af te stemmen op de individuele behoeftes van het dier kun je een hond uiteindelijk ook met minder ingrijpende veranderingen een voeding kiezen die past bij hond en baas. Heeft uw hond ook jeuk? Ik kan u hiermee helpen. Neemt u gerust contact op via het formulier hiernaast.

Kanttekening: Er zijn steeds meer dierenartsen die inzien dat het ook anders kan, met deze dierenartsen werk ik graag samen, gelukkig!