Recente artikelen

Een groot gedeelte van de honden in Nederland krijgt een voeding die helemaal niet goed bij hem past! Heeft je hond last van 1 van de onderstaande klachten, dan is het misschien tijd om hier eens goed naar te kijken.

1:  Overmatig verharen. 

Een gezonde hond zou buiten de standaard ruiperiodes vrijwel geen haar moeten verliezen. Honden die het hele jaar door flink haren kunnen enorm veel baat hebben bij een meer passende voeding.

2:  Stinken.

Een hond hoort niet naar natte hond te ruiken als hij niet nat is. Ook hoort de vacht niet vet aan te voelen en een vies laagje achter te laten op je vingers. Is dit wel het geval, dan is het zeker tijd om de huidige voeding eens onder de loep te nemen.

3:  Regelmatig krabben.

Iedere hond heeft wel eens jeuk, maar vaker dan een paar keer per dag zou je viervoeter niet moeten krabbelen. Krabben, bijten en schuren kunnen tekenen zijn dat er problemen zijn die voedings-gerelateerd  zijn.

4:  Een slechte adem.

Je hond hoeft echt niet altijd naar bloemetjes te ruiken uit zijn mond, maar als je een beetje misselijk wordt als hij of zij vlakbij je komt is er toch echt iets aan de hand! Een slecht passende voeding kan een nare lucht veroorzaken.

5:  Wisselende ontlasting.

Wat is het toch onhandig als de poep van je hond op moet rui8men, maar het is bijna niet op te pakken! Wisselende ontlasting komt heel erg vaak voor bij honden. Nu hoeft de poep van je hond niet altijd hetzelfde te zijn, maar als de voeding past, en de hond verteert het goed, zou het vrijwel altijd een nette stevige drol moeten zijn. Is dit niet zo? Dan is het tijd om eens naar de voeding te kijken!

Voedingsadvies voor de hond is een gespecialiseerde praktijk voor de hond. Wij verzorgen lezingen, trainingen, bijscholing en advies op maat.

______________________________________________________________________


Rond het onderhoud van het gebit van je hond is altijd al veel discussie in hondenland. Kauwen, tandenpoetsen en tandsteen .

Want geef je nou brok? Of vlees? Een dentastick, of een penslap? Is poetsen nou wel zo veel beter?

Om daar een antwoord op te geven is het belangrijk om je te verdiepen in wat tandbederf nou eigenlijk betekent bij een hond. Werkt dat wel hetzelfde als bij mensen?


In de bek van de hond langs de randen van het tandvlees en tanden, kan tandplak ontstaan. Tandplak is een laagje met levende en dode bacteriën, voedselresten water en enkele mineralen.

Blijft deze laag nou te lang zitten en wordt hij niet weggehaald door het kauwen of poetsen, dan kan deze ophoping van bacteriën het tandvlees aantasten, dan krijg je een ontsteking van het tandvlees.

Als de ontsteking zich uitbreidt naar diepere delen van de tanden en kiezen, dan kun je parodontitis krijgen. Hierbij kunnen tanden en kiezen los komen te zitten, en er zelfs uitvallen.

Onder invloed van stoffen in het speeksel kan tandplak veranderen in tandsteen. Tandsteen is op zichzelf niet gevaarlijk maar doordat tandsteen ruw is kunnen bacteriën zich hier beter nestelen. Met als resultaat een grotere kans op ontstekingen.

Tandsteen is niet meer te verwijderen door te poetsen en zal dus professioneel verwijderd moeten worden door de dierenarts.


Welke hond wel of juist geen aanleg heeft voor tandplak is afhankelijk van meerdere factoren. De unieke vorm van elke tand of kies speelt hier een belangrijke rol in. Dat is een van de redenen dat de ene hond meer tandplak krijgt dan de andere.

Bij mensen vormen “gaatjes” het grootste probleem, bij honden komen deze niet veel voor… Bij honden wordt de parodontitis zelf op een gegeven moment het probleem, waardoor kiezen en tanden er uit vallen of getrokken moeten worden.

Het is dus zaak om tandplak en tandsteen te voorkomen en zo snel mogelijk te verwijderen.

Dat kun je doen door te poetsen, met een tandenborstel en speciale hondentandpasta of met een gaasje om je vinger (voor de honden die geen tandenborstel accepteren). Dit is veruit de meest effectieve manier om tandplak en tandsteen tegen te gaan. Helaas doen nog steeds te weinig hondeneigenaren dit.

Veel makkelijker vinden we het als eigenaar om de hond iets te geven om op te kauwen. Een dentastick of een botje. Deze doen hun werk wel redelijk, maar enkel achter in de bek en ze bevatten vaak nogal veel ongewenste toevoegingen, of ze brengen het dieet uit balans.

Brok of vers? :


Zoals bijna altijd kleven er voor en nadelen aan het voeren van zowel brok als vers vlees. Bij het voeren van brok is het grote voordeel dat het kauwen van de brok de tanden en kiezen reinigt door het schuren langs de kiezen. Het nadeel is wel, dat vooral een geperste brok regelmatig blijft kleven aan de kiezen en dus zorgt voor een goede hechtingsplaats voor bacteriën. Brokken zijn dus zowel een oorzaak als een gedeeltelijke oplossing van tandplak.

Vers vlees blijft vrijwel niet plakken aan tanden en kiezen en laten het gebit dus schoner achter na de maaltijd. Jammer genoeg is Kvv gemalen, en de tanden kiezen worden niet schoon door het kauwen. Kvv veroorzaakt dus minder tandplak maar verwijdert het bijna niet. Dit is wel het geval bij Barf, waarbij ook botten en hele stukken vlees/pens worden gevoerd. Maar dit is een manier van voeren waar je jezelf eerst heel goed over moet inlezen voordat je hieraan begint.

We kunnen de conclusie trekken dat tandplak en tandsteen voor een groot gedeelte erfelijk bepaald zijn, maar dat je met poetsen het mooiste resultaat bereikt.

Krijgt je hond brokken? Dan is poetsen van een groter belang, dan wanneer hij vers vlees te eten krijgt.

Heb je geen zin in poetsen…. En heb je een hond met aanleg voor tandsteen? Dan is het vragen om problemen……

_____________________________________________________________________


Bijscholing over voeding. 
Het is er weinig, en het sluit vaak helemaal niet aan bij de behoeftesWat je wil is antwoord kunnen geven op veel gestelde vragen. 
De feiten weten over alle trends en kunnen adviseren als er problemen zijn. 

* Waarom haart een hond zo veel? 
* Wat te doen bij diarree? 
* Wat adviseer je bij allergieën
* Zijn er nog wel goede brokken?
* Wat kun je met vers vlees bereiken? 
* Hoe stel je zelf samen? 
* Mogen brok en vlees nu wel samen of niet? 
* Wat zeg je tegen een dierenarts die anti-vers is?

Geen poespas, geen onzin... Gewoon objectieve en kloppende informatie waar je als professional je klant verder mee kunt helpen.

Daarom verzorg ik trainingen op maat. Waar en wanneer het jou of jullie uitkomt. Op zondagen, in de avonden. Want ik begrijp ook dat er geld verdiend moet worden overdag.

Wil je meer weten? Vul dan het contactformulier hiernaast even in.

____________________________________________________________________In mijn praktijk krijg ik dagelijks te maken met vragen over het enten van je huisdier, en vraagt men wat ik hier van vind.
 
Ik ben me het afgelopen jaar aan het verdiepen in titeren en het niet langer vaccineren van mijn honden en kat. Ik lees hier veel over en vind dat er veel te zeggen is voor niet enten.
 
Regelmatig kom ik ook informatie tegen over de andere kant. Waarom zou je wel enten, en wegen de nadelen op tegen de voordelen? Ik vind het de verantwoordelijkheid van onszelf, als hondenbezitters om je open te stellen voor beide kanten van het verhaal. Zodat je zelf de keuze kan maken of je wel of niet in laat enten.

Onderstaande afbeelding is een link naar dit erg-interessante verhaal waar zeker ook belangrijke punten in zitten....

Wat doen jullie?
 
Klik op de afbeelding voor het hele verhaal:
________________________________________________________________________________________________
 

Als je op internet zoekt naar “gezonde voeding voor de hond” kun je geen pagina openen zonder dat er binnen vijf zinnen verteld wordt wat je nou moet geven, en vooral wat niet!


De zoektocht gaat van gezond, via gezonder, naar het predikaat gezondst! We verzuipen snel in informatie die zo diep op de materie ingaat dat alle redelijkheid overboord gegooid wordt.

Voor je het weet ben je verstrikt geraakt in het web van vetzuren, prooidieren en wolven…. In de natuur dit, en de wolf dat….. We vergeten voor het gemak maar dat er onder wolven niet zo veel variatie is in leefwijze, bouw, omstandigheden etc. Terwijl we honden houden op appartementen, boerderijen, van klein tot groot, krullen, kaal en stekels…..

Het is niet de discussie of een hond een wolf is… het is de vraag welke eisen welke hond stelt aan zijn voeding. Hoe leeft hij? Hoe beweegt hij? Wat doen we er mee? Trekt hij een slede? Jaagt hij op wild? Of wordt hij zelfs bij kleine stukjes opgetild en in een tas gedaan?

Dat een hond afstamt van de wolf is duidelijk. Dat een wolf een vleeseter is ook. Dus als we dat als feiten aannemen kunnen we verder kijken naar de leefomstandigheden en behoeftes van het individu. Deze verschillen bij de hedendaagse huishond zo erg, dat het gewoonweg niet zo kan zijn dat elke voeding past bij elke hond.

In mijn praktijk zie ik hier dagelijks voorbeelden van. Honden die te dik zijn, te weinig eiwitten binnenkrijgen, maar ook te veel. Honden met intoleranties en allergiën.

Ik zie allerlei voorbeelden van: Deze voeding pas niet bij deze hond. Dit zegt niet altijd direct iets over de kwaliteit.

Waar ik me nog altijd het meeste over verbaas is dat de meest fanatieke voorstanders van bepaalde manieren van voeren het hardst schreeuwen en standpunten in nemen.

Het doet me denken aan mensen die heel erg fanatiek een bepaalde geloofsovertuiging aanhangen….. Hun weg is de enige en juiste weg. Alle andere wegen zullen je hond de goot in helpen.

Tijdens mijn lezingen heb ik vrijwel altijd een aantal fanatieke Barfers en vers-voerders in de zaal zitten die de rest ervan proberen te overtuigen dat ze hun hond aan het mishandelen zijn, omdat er brok gegeven wordt. Het is zo zonde van hun tijd… ze zouden beter mensen kunnen voorlichten en informeren over de mogelijkheden zonder te veroordelen.

Ik probeer mensen altijd te laten zien dat het absoluut geen nut heeft om je te verliezen in de details als je het grotere beeld niet in de gaten houdt.

De leukste discussiepuntjes die ik de afgelopen weken voorbij heb zien komen:

  • Zelfs het goedkoopste vers vlees is beter voor je hond dan de beste brok!

Geloof me, er zijn tegenwoordig zulke waardeloze Kvv’s te koop, dat ik liever zou kiezen voor een betrouwbare brok.

  • Mijn hond krijgt geen “brokkenvergif”!!!

Maar wel elke dag een paar plakken industrieel gebakken brood……

  • Ik laat mijn pup alleen maar opgroeien op vers vlees!

Terwijl het Kvv van keuze zo ontzettend slechte kwaliteit vlees bevat dat de pup alsnog een tekort aan hoogwaardige eiwitten krijgt.

En laat ik duidelijk zijn over mijn standpunt hoor:

Ik wil voor mijn honden ook precies weten wat er in een voeding zit, en ben een groot voorstander van een goede zelf samengestelde maaltijd. Weet wat je geeft!

Een hond is inderdaad een vleeseter, maar toch zeker geen wolf. We bakkeleien maar over dit punt tot we een ons wegen, maar wolven liggen niet in mandjes voor de verwarming, wolven trekken we geen jasjes aan, en wolven doen hopelijk wel iets meer dan vier keer per dag een rondje om de kerk. Al is de hond fysiek een vleeseter, hij is ook zo doorontwikkeld in de afgelopen eeuwen, dat hij ook uit plantaardig materiaal (mits ontsloten) zijn energie kan halen. In hoeverre je dit wil? Dat verschilt per hond, baas, tijd en portemonnee.

Het is dus allemaal niet zo zwart wit als sommigen ons willen doen geloven. En de juiste voeding is dus nog steeds de voeding waar de hond het goed op doet.

Er bestaat niet zoiets als One size fits all, en het is maar net de kunst om de goede voeding uit te zoeken bij elke hond. En dit kun je leren, ook jij......

_____________________________________________________________________________________________

Wist je dat:

Slechts 1 tot 3 % van de honden in Nederland met jeukklachten, heeft te kampen met een echte voedselallergie.

Maar op internet zie je vrijwel altijd de oplossing Vers Vlees aangedragen worden. Dat is toch vreemd. Waarom hebben zo veel mensen dan goede resultaten behaald met de overstap van brok naar Vers Vlees?

Het grootste gedeelte van jeukklachten bij de hond worden dus niet veroorzaakt door een allergie voor graan, rund, kip of lam maar de oorzaak ligt ergens anders…..

De grootste veroorzakers van atopische dermatitis zijn allergieën op vlooien en mijten, dat is een feit. Pas daarna komen de allergieën voor voeding en andere stoffen. Maar hoe kan het dan dat veel honden met atopische dermatitis zo enorm opknappen door Vers Vlees te gaan voeren? 

Het belangrijkste antwoord ligt in de grondstof van de meeste brokken: Graan

De mijten waar de meeste honden een allergie voor blijken te hebben zijn de Hooimijt, Copramijt, en de meelmijt. Deze mijten vallen in de categorie voorraadmijten. (Naast Farinaemijten=huisstofmijt)

Deze mijten komen veelvuldig voor in brokken, koekjes en snacks. Vooral als deze op een vochtige plaats bewaard worden.

Mijten komen vooral in het najaar voor, omdat de omstandigheden dan het meest gunstig zijn. Ga je over op Vers Vlees, en worden er geen brokken meer gevoerd? Dan komt de hond dus ook geen twee keer per dag meer in aanraking met deze mijten.

De overstap van brok naar vers vlees kan een hond met een allergie dus flink helpen…ook al is hij niet direct allergisch voor een voedingsstof….

Voor de brokkenvoerders onder ons: Bewaar brokken dus luchtdicht en op een droge, niet al te koude plaats.

En voor de anti-graan voerders: Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat het graan zelf de oorzaak is van de jeuk… 

Het loont dus zeker de moeite om eens echt uit te gaan zoeken waar de jeuk nou vandaan komt. Er zijn al genoeg dierenartsen die alleen maar symptomen bestrijden. Laten wij, Vers Vlees voerders het anders doen... gewoon omdat het kan.

_________________________________________________________________________


Hoe vaak gebeurt het wel niet dat ik in contact gebracht wordt met een eigenaar die radeloos is! Elke dierenarts, specialist, kliniek is van binnen gezien en de dierenartsrekeningen komen tot het plafond.

En tijdens een consult kom ik er achter dat het probleem op een vlak ligt wat blijkbaar iedereen over het hoofd heeft gezien!

De ene keer blijkt hij niet tegen z’n nieuwe kleedje te kunnen, de andere keer kwamen de problemen op na een ontwormings kuurtje. Ook giardia, mijten en andere kleine kruipende beestjes herkent blijkbaar ook nog steeds niet elke dierenarts….

Mensen denken wel eens dat wat ik doe niet zo ingewikkeld is, maar soms is het echt puzzelen. Ik vergelijk het altijd met een determinatietabel:

 Door mijn zeer specifieke manier van vragen stellen, en de linken die ik leg, kom vaak al achter een mogelijke oorzaak van de klachten.

Zo heb ik een tijdje geleden een shar-pei met enorme jeuk vrij eenvoudig kunnen helpen, met een beetje hulp van de eigenaar… Hij bleek toch niet te kunnen tegen dat blikje wat er in de vakantie door zijn brokjes was gedaan. Dat blikje kreeg hij anders nooit, maar omdat hij niet goed at op zijn logeeradres leek dit een goede oplossing. En omdat hij het zo lekker vond, had de eigenaar dit thuis ook maar eens gehaald.

Dit blikje heeft een kettingreactie aan jeuk en ander ongemak veroorzaakt, met als gevolg dat hij bij de dierenarts terechtkwam. Antibiotica, een spuit tegen de jeuk en hypoallergene voeding…. Dat leek de oplossing. Tot na zes weken de jeuk weer terugkwam.

Na een uurtje speuren hadden we de boosdoener te pakken en hebben deze knappe man een weekje laten ontgiften op een uitgebalanceerd dieet, en daarna weer op zijn oude brokjes. Probleem opgelost!

Wil je ook eens een second opinion vanuit een hele andere hoek? Neem dan eens contact op. In een consult kan ik vaak al zien of ik iets voor je betekenen kan. De deurklink van de dierenarts is duurder…

______________________________________________________________________


Tip van de dag!

Voor iedereen die last heeft van gele vlekken in het gazon door urine. Het werkt alleen niet als je vers vlees geeft, helaas.... Klik op de foto voor meer info... (en nee, ik wordt niet gesponsord) 

Cursusdag "Voeding voor de hond"
Voor professionals en particulier
Zaterdag 13 december!!!


Wordt u ook zo moe van al die verschillende informatie die de dierenarts, dierenwinkel en de hondenschool u   geeft?

- Wordt u ook niet wijs uit al die forums op internet?

- Wilt u leren zelf keuzes te maken, met goed onderbouwde argumenten?

- De feiten van fabels leren scheiden?

 

Deze cursusdag wordt gegeven door voedingsdeskundige Lotte Huisman.

We bieden deze dag 2 delen aan:
 
-   Het ochtend programma: We gaan dieper in op alle feiten en fabels 
    omtrent “Graanvrij, Glutenvrij, KVV en BARF"

-   Het middag programma: We gaan dieper in op de opbouw van 
    voeding, welke voedingstoffen, vitamines en mineralen geef je 
    welke hond. Ook gaan we problemen oplossen door middel van 
    voeding.

Kosten:      € 22,50 per dagdeel, Hele dag € 42,50 incl. lunch!
Locatie:     Deventer
Wanneer:   Zaterdag 13 december 2014

Aanmelden of meer informatie? vul dan het contactformulier in!
________________________________________________________________________